Uncategorized

Βρέθηκε ο κάτοχος του Volvo που μένει εγκλωβισμένο στο Βαρώσι 45 χρόνια – Αποκλειστικές δηλώσεις και εικόνες

By  | 

Πρόσφυγες εγκλωβισμένοι 45 χρόνια σε μνήμες…Κείμενα, βιβλία, ντοκιμαντέρ, μαρτυρίες με τρόπο συγκινητικό (έτσι και αλλιώς διαφορετικά δεν γίνεται) μ’ ένα απόλυτα δεσμευτικό πόθο για επιστροφή…

Αμμοχωστιανοί σκορπισμένοι σε περισσότερες από 200 κοινότητες στην Κύπρo την Αυστραλία μέχρι την Αμερική, που εκδιώχθηκαν μετά την τουρκική εισβολή. Πριν από τον πόλεμο ζούσε τη χρυσή περίοδος. Το άλλοτε μικρό Βαρώσι  από το 1960 γίνεται μια όμορφη πόλη με 45 χιλιάδες κατοίκους. Όλοι ήταν λες και «συνωμότησαν» για να αναδείξουν την Αμμόχωστο ως το στολίδι της Μεσογείου. Και τα κατάφεραν: Ήταν η πρώτη τουριστική πόλη, με το  80% των τουριστικών κλινών όλης της Κύπρου.

Δεν χάρισαν την πόλη τους όπως «βολεύει» πολλούς να λένε. Δεν την είχαν εγκαταλείψει. Το 1974 έπαιζαν κορώνα γράμματα τις ζωές τους για να κρατήσουν τη Λευκωσία μην πέσει στα χέρια του Αττίλα.

Η περίπτωση της πόλης της Αμμοχώστου είναι ξεχωριστή, αφού δεν συμπεριλαμβανόταν καν στα τουρκικά σχέδια. Σύμφωνα με το Πόρισμα της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου, «κατά τη δεύτερη φάση δεν λήφθηκαν μέτρα άμυνας της Αμμοχώστου, με αποτέλεσμα να παραδοθεί αδικαιολόγητα στις τουρκικές δυνάμεις.

Η πόλη της Αμμοχώστου αφού λεηλατήθηκε, αποκλείστηκε και σφραγίστηκε…

Η γοητεία μιας άλλης εποχής

45 χρόνια μετά…Οι μεγαλύτεροι «έφυγαν» για το μεγάλο ταξίδι…και έμειναν τα παιδιά και τα εγγόνια να κρατάνε ζωντανές τις ιστορίες της Αμμοχώστου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με την Αμμόχωστο και τους Δημότες της. Με συγκινεί κάθε φωτογραφία, κάθε ανάρτηση, κάθε προσπάθεια για ενότητα, λύση. Μια «χούφτα» άνθρωποι διεκδικούν το αυτονόητο την επιστροφή στην πόλη τους.

Η φωτογραφία που ανάρτησε ο κ. Παύλος Παύλου ο οποίος και αυτός αναζητούσε τον ιδιοκτήτη του μέσω των social Media 

Η γοητεία μιας άλλης εποχής…μ’ ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε την πριν από μερικές ημέρες κυριολεκτικά «τρίβαμε τα μάτια» μας με τις διαστάσεις που είχε πάρει. Ο  κ. Παύλος Παύλου κάνει μια ανάρτηση με μια μαυρόασπρη φωτογραφία και  αναζητεί τον ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου: Ένα παλιό Volvο που ψάχνει δεκαετίες τώρα τον οδηγό για μια ακόμη βόλτα…Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν, οι υποθέσεις πολλές. Η κυριότερη φήμη που κυριαρχεί είναι ότι το αμάξι ανήκει στο Νίκο Μεντώνη, αδελφόo του αείμνηστου ηθοποιού Γιάννη Μεντώνη με το παρατσούκλι «Φιρφιρής», ο οποίος τότε ήταν ραλίστας.

Το τηλεφώνημα…

Eκδρομή στην Καντάρα γύρω στο 1972. Ο κ. Μεντώνης πήγε εκεί με φίλους και συγγενείς. Η μοναδική φωτογραφία που κατέχει και σε αυτήν διακρίνειται το αμάξι του. 

«Σε ζητάει ένας κύριος στο τηλέφωνο» με ενημερώνουν απόγευμα Πέμπτης από τα γραφεία της Nikodea. Στην άλλη γραμμή ο 70χρονος Νίκος Μεντώνης ο οποίος είναι τραυματίας πολέμου το ’74 με μερική αναπηρία: «Το αυτοκίνητο  ενδέχεται να είναι το δικό μου. Σας ευχαριστώ πολύ που αναδείξατε το θέμα. Θέλω, να το δω από κοντά να επιβεβαιώσω ότι είναι αυτό. Και αν όντως είναι  το θέλω έτσι όπως είναι», λέει χαρακτηριστικά. Ξέρετε που βρίσκεται;» Με τρεμάμενη φωνή αυτός και μένα να με παίρνουν τα κλάματα…δεν μπορούσα να  «σταυρώσω» λέξη.

Με είχε αιφνιδιάσει…45 χρόνια μετά η ιστορία του Volvo και όσα περικλείει σε  αυτό «ζωντανεύει και καταγράφεται…Ο ίδιος θέλει μια το αμάξι του έστω και διαλυμένο, γιατί σε αυτό κρύβεται όλη η νεανική του ζωή. Ένα αμάξι που αγάπησε και που μέσα του κρύβει τόσες μνήμες. «Το χρώμα του ήταν λαδί και ενδεχόμενος τα νούμερα έχουν αλλαχτεί», συμπληρώνει. Σε ηλικία 21 χρονών άρχισε τους αγώνες ράλι. Το Volvo ήταν το αγαπημένο του αμάξι.

Ο κ.Νίκος Μεντώνης στα αριστερά και ο ξάδελφος του Σταύρος Μεντώνης

O αγώνας μας για να παραμείνει ζωντανή η ιστορία των Αμμοχωστιανών, απλά επιβεβαιώνεται. Μπορεί να τους  εξανάγκασαν να μεταναστεύσουν, μπορεί η «μπότα» του Αττίλα να τραυμάτισε ψυχές…Ενωμένοι από άκρη σε άκρη αυτός ο λαός όταν θέλει μπορεί ελπίζει και αγωνίζεται…

Σημ. Αναζητείται ο φωτογράφος που ανέδειξε με τόση μαεστρία το συγκεκριμένο αμάξι για να δωθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Προσωπικά ευχαριστώ τον κ. Παύλου και όλα τα παιδιά που με τις συζητήσεις του βοήθησαν να στηθεί το ρεπορτάζ.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Nικολέτα Χρήστου