Interior Design

The constant gardener: Τα κρεμαστά φυτά που θα μετατρέψουν το σπίτι σου σε… ζούγκλα!

By  | 

Είτε είναι καλοκαίρι, είτε χειμώνας, δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνεις την κατάλληλη ευκαιρία για να γεμίσεις το σπίτι με φυτά και να του δώσεις αμέσως το tropical feeling που τόσο πολύ λαχταράς! Άλλωστε, τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι η μεγαλύτερη και πιο δυναμική τάση στο interior design, που ευτυχώς δεν έχει εποχή! Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει στο Instagram ή το Pinterest, πως οι κρεμαστές γλάστρες είναι ένα από τα αγαπημένα διακοσμητικά στοιχεία αυτή τη στιγμή! Είτε πρόκειται για κεραμικά δοχεία, είτε για πλεκτά macrame που τα πλαισιώνουν, είτε για δερμάτινους ιμάντες από τους οποίους κρέμονται, πάντως τα φυτά που χρησιμοποιούνται για αυτές τις ανάγκες είναι τα πιο “δροσερά” και “ζωηρά” που μπορείς να επιλέξεις, μιας και προσθέτουν μία φυσική κίνηση στο χώρο! Ποια είναι, όμως, τα κατάλληλα “κρεμαστά” φυτά που μπορείς να έχεις στο σπίτι;

Σήμερα, λοιπόν, σου έχω συγκεντρώσει σε έναν σύντομο κατάλογο τα καταλληλότερα φυτά για κρεμαστές γλάστρες:

Τιλάντσια

Ανήκει στην κατηγορία των αερόφυτων, τα οποία είναι ιδανικά για κρεμαστά, μιας και δεν χρειάζονται χώμα για να αναπτυχθούν! Αντιθέτως, μέσω του φυλλώματος και του ριζικού συστήματός τους μπορούν να “τραφούν” από τον αέρα και να εξοικονομήσουν όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξή τους συστατικά. Κρέμασέ τα από ένα σκοινί ή τοποθέτησέ τα σε terrarium ή himmeli και είναι έτοιμα!

Ασπλήνιο

Αυτό το είδος φτέρης έχει πιο πλατιά φύλλα, ενώ η φορά τους θυμίζει σιντριβάνι. Τα πηγαίνει καλά στο μέτριο φως, ενώ πρέπει να ποτίζεται σε εβδομαδιαία βάση. Επιπλέον, μιας και χρειάζεται ελαφρώς αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα, το ασπλήνιο είναι ιδανική επιλογή για το μπάνιο, που θα το μετατρέψει αυτόματα σε ονειρικό… σπα, εφόσον όμως υπάρχει παράθυρο!

Πεπερόμια

Ένα τροπικό φυτό που είναι και pet-friendly! Οι ανάγκες της πεπερόμιας είναι το μέτριο και έμμεσο φως, ενώ αντέχει και σε πιο σκοτεινό περιβάλλον. Το σαρκώδες φύλλωμά της ικανοποιεί μερικώς τις ανάγκες της σε νερό, οπότε μπορεί να αντέξει μερικές ημέρες παραπάνω χωρίς πότισμα!

Φιλόδεντρο

Ανήκει στην οικογένεια των αναρριχόμενων φυτών και όταν το συναντάς στη φύση μπορείς να δεις τα κλαδιά και τα φύλλα του να απλώνονται στο χώμα ή να τυλίγονται γύρω από κορμούς. Εντός του σπιτιού, μπορούν να… καταρριχηθούν από μια κρεμαστή γλάστρα, ενώ χρειάζονται εβδομαδιαίο πότισμα και μέτρια φωτεινότητα.

Πόθος

Άλλη μία περίπτωση αναρριχητικού φυτού, που είναι ιδανική επιλογή για κρέμασμα. Ο πόθος τα καταφέρνει υπέροχα στο μέτριο φως, ενώ θέλει πότισμα κάθε εβδομάδα. Μάλιστα, μπορεί να αντέξει αρκετά σε πιο σκοτεινό περιβάλλον, σε σχέση με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου, και αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα!

⇒ Και ένα σημαντικό tip για τα κρεμαστά φυτά:
Επειδή τα περισσότερα δοχεία και κασπό που προορίζονται για κρέμασμα δεν διαθέτουν τρύπες αποστράγγισης (για ευνόητους λόγους), θα πρέπει να προσέξεις κατά τη φύτευση να γεμίσεις τον πάτο της γλάστρας με πέτρες, ώστε να έχει περιθώριο να αποδεσμευτεί το νερό από το χώμα.

 

 

 

 

youweekly