Συνεντεύξεις

Ντόρα Μακρυγιάννη: Η ηθοποιός και σεναριογράφος μας μιλάει για όλα!

By  | 

Η αγάπη της για την υποκριτική και το γράψιμο είναι εξίσου η ίδια. Η δημιουργικότητα πηγάζει από μέσα της και το έδειχνε από την παιδική της ηλικία. Η Ντόρα Μακρυγιάννη σε μια σπάνια συνέντευξη της μας μιλάει για την ζωή της, τα εμπόδια που αντιμετώπισε στην πορεία της, αλλά και ποια είναι τα επόμενα σχέδια της.

 

Πώς προέκυψε η υποκριτική στη ζωή σου;

Η αλήθεια είναι ότι διερωτήθηκα και εγώ πως άρχισε αυτή η αγάπη! Όταν το σκεφτόμουνα κατέληξα στο ότι ο λόγος είναι επειδή είμαι μοναχοπαίδι έπρεπε να βρίσκω τρόπο να παίζω μόνη μου και έτσι έκανα διάφορους ρόλους! Όταν έπαιζα κατάστημα για παράδειγμα έκανα και τον πωλητή και τον ταμία! Νομίζω πως έτσι γεννήθηκε!

Ποιο ήρθε πρώτο στην ζωή σου η υποκριτική ή το γράψιμο;

Και τα δυο μαζί! Όταν ήμουνα μικρή και πηγαίναμε κάπου περίμενα πως και πώς να πάμε σπίτι για να γράψω κείμενο με το οποίο να σατιρίζω όλα όσα περάσαμε εκείνη την μέρα! Και μετά μάζευα τους συγγενείς για να με δουν να παίζω όλα αυτά που έγραψα!

KALISTIA-KSANADESTE-TOUS

Αντιμετώπισες δυσκολίες στην πορεία σου στο χώρο;

Σίγουρα! Με το που επέστρεψα στην Κύπρο μου φαίνονταν όλα βουνό! Όταν μετά από ένα χρόνο βρήκα δουλειά και άρχισα να μπαίνω στον χώρο τα πράγματα άρχισαν να γίνονται λιγότερο δύσκολα!

Τι σημαίνει για εσένα η τηλεόραση, το θέατρο και ο κινηματογράφος; Έχεις κάποια προτίμηση;

Όχι! Μου αρέσουν όλα! Σημασία έχει να είναι μια όμορφη δουλειά που να με γεμίζει και να με κάνει να νιώθω περήφανη!

Τα σενάρια χρειάζονται έμπνευση και φαντασία. Από πού εμπνέεσαι;

Αυτό είναι αλήθεια! Παίρνω πολλά από συζητήσεις που έχω με φίλους! Από πράγματα που συνέβησαν είτε σε εμένα είτε σε άλλους! Αλλά αυτό που με εμπνέει περισσότερο είναι η θάλασσα! Γι αυτό και τις περισσότερες φορές γράφω στην παραλία!

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να διατυπώσεις όσα σκέφτεσαι στο χαρτί;

Είναι δύσκολο μέχρι να βρεις τις δικές σου τεχνικές! Να βρεις δηλαδή τον τρόπο όλα αυτά που σκέφτεσαι να μπορείς να τα αποτυπώσεις και να τα μεταφέρεις στο θεατή! Όσο περνά ο καιρός ανακαλύπτεις μεθόδους και τακτικές και όλα γίνονται πιο εύκολα!

Όταν βλέπεις τα έργα σου να υλοποιούνται πως αισθάνεσαι;

Θυμάμαι την πρώτη φορά που είχα γράψει επεισόδιο σε τηλεοπτική σειρά και περίμενα να αρχίσει η καρδιά μου χτυπούσε τόσο δυνατά από την αγωνία μου! Όταν τελείωσε ένιωθα τόσο γεμάτη! Είναι ένα κομμάτι από τον εαυτό σου!

Παίρνεις πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Όχι πάντα! Πολλές φορές μπορεί τα πράγματα να μην είναι όπως τα σκέφτηκες! Και είναι εκεί που γίνεσαι καλύτερος! Όταν βλέπεις τα λάθη σου! Όταν βλέπεις τι λειτουργεί και τι όχι!

kara12

Έχεις μια πολύ αξιόλογη πορεία στο χώρο με σημαντικές συνεργασίες. Με ποια κριτήρια επιλέγεις μια δουλειά;

Οι καλοί συνεργάτες! Μου αρέσει πολύ να δουλεύω με καλούς φίλους και με ανθρώπους που με κάνουν να αισθάνομαι ασφάλεια!

Ξεχωρίζεις κάποια από τις δουλειές που έχεις κάνει μέχρι στιγμής;

Την πρώτη μου δουλειά στο θέατρο στο «Άνδρες γέρημοι για όλα» γιατί από εκεί ξεκίνησαν όλα!

Υπήρξαν ρόλοι που σε επηρέασαν στην ζωή σου;

Να με επηρεάσουν όχι! Αγάπησα όμως πολύ την Λευκή που είχα υποδυθεί στα «Καμώματα τζιαι αρώματα»!

15310281_10154303103658843_2093631833_n

Κάποιος ρόλος που θα ήθελες να υποδυθείς μελλοντικά; Κάτι σαν απωθημένο;

Δεν έχω κάποιο ρόλο απωθημένο! Ποτέ δεν είχα! Ούτε όταν ήμουνα στη σχολή! Ξέρω ότι μου αρέσουν πολύ τα θεατρικά στην κυπριακή διάλεκτο και θα ήθελα να παίξω ρόλους σε αυτά!

Πόσο δύσκολο είναι για ένα ηθοποιό να υποδυθεί ένα εντελώς κόντρα ρόλο από τον εαυτό του; Σου έχει τύχει;

Μου έχει τύχει να κάνω πράγματα που είναι πολύ μακριά από εμένα! Αυτό έχει το ενδιαφέρον το ότι θα κάνεις έρευνα, θα ψάξεις και θα μελετήσεις! Θα μπεις στον κόπο να βρεις ανθρώπους και να ρωτήσεις! Για παράδειγμα όταν έκανα μια κοπέλα που ήταν χρήστης ναρκωτικών έπρεπε να βρω μια άκρη γιατί δεν είχα ιδέα. Αυτό είναι μια ωραία διαδικασία.

Πως βλέπεις να έχει επηρεάσει η δύσκολη οικονομική κατάσταση που διανύουμε το χώρο;

Έχει επηρεάσει πολύ τον χώρο μας. Έχουν πέσει κατά πολύ οι μισθοί. Θέλω όμως να βλέπω την θετική πλευρά και να δω ότι μέσα από αυτό δημιουργήθηκαν πολλές ομάδες. Τρέξαμε να σωθούμε και γίναμε δημιουργικοί. Το λέω και από προσωπική εμπειρία. Που κάναμε πέρσι μια παράσταση από το τίποτα και με ελάχιστο κόστος.

15218373_10154521731210358_2028407976_n

Τι θα έλεγες σε ένα νέο ηθοποιό που κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο;

Αν το αγαπά ότι και να γίνει σίγουρα θα τα καταφέρει.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Θα κάνουμε μια παράσταση δικιά μας. Την δεύτερη μας. Προγραμματίζουμε να κάνουμε πρεμιέρα τον Μάρτιο και αρχές Φεβρουαρίου ξεκινάμε τα τρεχάματα και τις πρόβες.