Συνεντεύξεις

Νικόλας Ντίμας: Η αγάπη και το πάθος του για τη μουσική έγιναν επάγγελμα

By  | 

Από μικρός φαίνεται να είχε όπως λέμε το μικρόβιο της μουσικής παρόλο που δεν προέρχεται από μουσική οικογένεια. Το πάθος του και η μεγάλη αγάπη του για αυτό που κάνει τον καθιστούν πλέον ένα από τους καλύτερους στην Κύπρο αφού μπορεί να καταπιαστεί με ότι έχει σχέση με τον χώρο. Η δημιουργία δικής του παραγωγής αλλά και η συνεχής εξέλιξη φέρνουν την επιτυχία στον Νικόλα Ντίμα. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη μας μιλάει για την πορεία του και τον έρωτα του για την μουσική. 

Πως ξεκίνησε η σχέση σου με την μουσική; Από πότε άρχισες να ασχολείσαι; 

Κατ’ αρχήν δεν είμαι από μουσική οικογένεια έτσι δεν είχα ερεθίσματα ούτε βοηθήματα που να καθορίζουν την σχέση μου με το επάγγελμα. Το αποκαλώ επάγγελμα γιατί αυτό είναι πλέον. Ξεκίνησε από αγάπη από έρωτα προς αυτή και κατάντησε επάγγελμα ρουτίνα. Καλή φυσικά ρουτίνα. Αγαπημένη. Όπως ακριβώς σε ένα γάμο. Από πολύ μικρή ηλικία εξέφρασα ενδιαφέρον και η οικογένεια μου το στήριξε από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, οσο μπορούσε φυσικά και ήξερε να στηρίξει αφού όπως είπα δεν είχαν καμία σχέση με τη μουσική.  Ξεκίνησα λοιπόν με ένα μπουζούκι στα 10 μου και στην πορεία ήθελα να κάνω τα πάντα που είχαν σχέση με μουσική. Ήθελα να εξερευνήσω και να γνωρίσω όλα τα όργανα, ήθελα να τραγουδώ και ήθελα να γράφω μουσική. Αχόρταγος με λίγα λόγια.

 

Ακολουθείς ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής; 

Αγαπώ πολύ την Ελληνική μουσική. Μου αρέσουν τα λαϊκά. Με την απόλυτη έννοια τους φυσικά. Έχω πτυχίο βυζαντινής μουσικής και σπούδασα στο κονσερβατόριο της Σόφιας που ασχοληθήκαμε κυρίως με την κλασσική μουσική. Ακούω τα πάντα χωρίς να σημαίνει ότι ειδικεύομαι σε όλα αλλά ξέρω να εκτιμώ το κάθε είδος ξεχωριστά και να σέβομαι την κάθε δημιουργία.

 

Ποιό κομμάτι της δουλειάς σου απολαμβάνεις περισσότερο; 

Τις ενορχηστρώσεις. Είναι δημιουργία. Είναι η γέννηση ενός τραγουδιού. Όπως ένα μωρό που το γεννάει η μαμά του και στην ανατροφή του δημιουργείτε όπως εσύ το έμαθες με τις δικές σου γνώσεις τις δικές σου αρχές και μετά χαίρεσαι αυτο που εσύ δημιούργησες. Αυτό είναι απόλαυση!

unnamed

Πως πήρες την απόφαση να δημιουργήσεις την δική σου εταιρία παραγωγής; 

Ξεκίνησα φτιάχνοντας τραγούδια για μένα επειδή τραγουδώ και για τους φίλους μου. Στην πορεία είχα πρόταση να δουλέψω σε στούντιο στην Κύπρο και έτσι σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να δοκιμάσω να το κάνω και μόνος μου. Έτσι αφού τέλειωσα τις σπουδές μου έκανα και το μάστερ μου στην μουσική τεχνολογία τότε ήμουν σίγουρος ότι αυτό ήταν που ήθελα να κάνω. Ξεκίνησα λοιπόν δειλά με ένα home studio και κατέληξα στην δημιουργία της εταιρείας που έχω σήμερα.

 

Έχεις ανθρώπους φαντάζομαι δίπλα σου που στηρίζουν τα βήματα της εταιρείας 

Ναι εννοείται. Ο φόρτος αυτός δεν μπορεί να μαζευτεί στις πλάτες ενός και μόνο ατόμου. Χαίρομαι που με ρωτάτε γιατί ήθελα να αναφέρω τους ανθρώπους αυτούς. Η σύζυγος μο, Μικαέλλα Χατζηεφραιμ που εργάζεται στον ίδιο χώρο μαζι μου και παραδίδει μαθήματα φωνητικής και βοηθά σε ότι άλλο χρειαστεί το στούντιο. Ο συνεργάτης και φίλος μου Νεόφυτος Νεοφύτου,  αξιόλογος μουσικός ενορχηστρωτής και πιανίστας, απαραίτητος πλέον στο στούντιο μας και ο Γιώργος Giouri Do το παιδί αξιοθαύμαστο, για όλες τις δουλειές κυρίως ώς sound engineer και για το post production.

Ποια εμπόδια βρήκες στην επαγγελματική σου πορεία; 

Αυτό είναι μεγάλο κεφάλαιο. Αρχικά χρειάζονται λεφτά για να τα βγάζεις πέρα με την τεχνολογία που συνεχώς αναβαθμίζεται. Άρα πρέπει τα λεφτά να έρχονται από κάπου αλλιώς αν χάσεις το παιγνίδι της αναβάθμισης είσαι εκτός, αμέσως και άμα δεν υπάρχουν πρέπει να κάνεις κι άλλες δουλειές μέχρι να στηθεί.  Στην συνέχεια πρέπει να καταφέρεις να πείσεις τον κόσμο σ αυτόν τον τόπο ότι υπάρχεις και συ. Ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι εκτός αυτών που επιβάλλει το σύστημα. Το κολλημένο μας σύστημα. Και είναι πολύ λυπηρό γιατί έχουμε στην Κύπρο ανθρώπους που διαπρέπουν σε projects στο εξωτερικό και στην Κύπρο δεν τους αναγνωρίζει κανένας.

unnamed

Έχεις επιτύχει αρκετές παραγωγές, ποια τα συναισθήματα σου;

Τα συναισθήματα μου σε όλες τις παραγωγές είναι τα ίδια. Η ικανοποίηση από την δημιουργία κατ’αρχήν και η χαρά από το αποτέλεσμα που πάντα επιδιώκω να με ευχαριστεί. Δεν επιτρέπω σε καμία από τις παραγωγές μας μικρή η μεγάλη,γνωστού ή αγνώστου καλλιτέχνη να φεύγει από το στούντιο και να μην αρέσει πρώτα σε μένα και στους ανθρώπους που δουλεύουμε μαζί στο στούντιο. Οπότε σίγουρα δεν νιώθω ποτέ απογοήτευση. Έτυχε όμως πολλές φορές να δημιουργηθούν συναισθήματα από τα ίδια τα τραγούδια. Από το στίχο ή την μελωδία. Συγκίνηση,αγωνία,άγχος,χαρά. Αυτή είναι και η μαγεία, κατά τα άλλα, της δουλειά μας.

 

Ξεχωρίζεις κάποια από τις δουλειές που έχεις κάνει μέχρι στιγμής; 

Έχω κάνει και μεγάλες δουλειές διάσημων καλλιτεχνών αλλά και πολύ μικρές αγνώστων. Αγαπώ και εκτιμώ το ίδιο την κάθε μια ξεχωριστά

 

Είσαι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία σου; 

Θέλω συνέχεια να κάνω πράγματα που να έχουν σχέση με το στούντιο μου. Είμαι αχόρταγος όπως είπα και πριν ακόμα και τώρα που πέρασαν τόσα χρόνια. Δεν θα έλεγα όμως ότι δεν είμαι ικανοποιημένος. Η χαρά και η αγάπη που παίρνουμε από τον κόσμο όλα τα παιδιά που δουλεύουμε στην εταιρεία νομίζω είναι η καλύτερη ικανοποίηση

 

Χρειάζονται πολλές ώρες κουραστικής δουλειάς για να έρθει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, έχεις σκεφτεί ποτέ να εγκαταλείψεις; Τι είναι αυτό που σε ωθεί να συνεχίσεις; 

Η αλήθεια είναι ότι κάποτε οι πολλές ώρες εργασίας αναστατώνουν τα πάντα στην ζωή σου. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Δεν σκέφτηκα ποτέ να εγκαταλείψω

 

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης για τις παραγωγές σου; 

Η αγάπη από τους ανθρώπους που έχω γύρω μου.Η εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι συνεργάτες μου.  Η γυναίκα μου που με ανέχεται, το προσωπάκι της κόρης μου. Το χωριό μου.

pq3a2080

Πιστεύεις πως η μουσική βιομηχανία στην Κύπρο είναι ελλιπής σε σχέση με το εξωτερικό 

Είναι ναι. Γι αυτό και είμαστε σε συνεχή συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού για να φτάνουμε και στα επίπεδα των δικών τους παραγωγών. Δεν υπάρχει κατ αρχήν η στήριξη Κυπρίων καλλιτεχνών στην Κύπρο και υπάρχει στην Ελλάδα. Τα ραδιόφωνα στη Κύπρο δεν στηρίζουν Κύπριους. Πρέπει να σηκωθεί να φύγει ο Κύπριος να πάει στην Ελλάδα να ξεχωρίσει μεταξύ των Ελλήνων και τότε να τον αναγνωρίσουμε, για όσο ήταν εδώ δεν μας έκανε δεν ήταν καλός.

 

Υπάρχουν προοπτικές να εξελιχτούμε σε αυτό τον τομέα; 

Προοπτικές πάντα υπάρχουν. Ευκαιρίες δεν υπάρχουν σ αυτούς που πρέπει. Ενημέρωση δεν υπάρχει για το πως λειτουργούν πλέον τα πράγματα. Δεν γνωρίζει ο μουσικός το σύστημα τη διαδικασία. Το πως θα προωθήσει τη δουλειά του το έργο του. Το σύστημα αφήνεται στο έλεος ασχέτων.

 

Ακούμε πολλές φορές την φράση πως η μουσική ενεργά σαν θεραπευτικό πιστεύεις είναι ένα φάρμακο της ψυχής;  

Είναι ναι. Γι αυτό και έχει διαδοθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια η μουσικοθεραπεία. Επιστημονικές μελέτες πλέον αποδεικνύουν πόσο ισχυρή είναι η επήρεια της μουσικής στην ψυχολογία ενός ανθρώπου. Μια ταινία που είδα πρόσφατα με σόκαρε και εντυπωσιάστηκα με τα πόσα επηρεάζει καθημερινά μπροστά στα μάτια μας η μουσική και δεν τα προσέχουμε.

unnamed-1

Αυτή την περίοδο σε τι φάση σε βρίσκουμε 

Σημαντική χρονιά. Έχουμε εξελίξεις και αναβαθμίσεις στην δουλειά μας και στα προσωπικά. Θεού θέλοντος η Nicolas Ntimas Music Productions σύντομα ανοίγει και στην Αθήνα και είμαστε στα τρεχάματα γενικά για  όλα όσα αφορούν αλλαγές στην ζωή μας. Επαγγελματικά και προσωπικά

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;  

Δεν σχεδιάζω το μέλλον. Θέλω να είμαι καλά και υγιείς εγώ και η οικογένεια μου και να συνεχίσω αυτό που κάνω σήμερα με την ίδια όρεξη.