Συνεντεύξεις

Για πρώτη φορά στην Κύπρο χορωδία 200 ατόμων, μουσικών! The Big Choir Project

By  | 

 

Της Γιώτας Δημητρίου

Η νεοσύστατη χορωδία με το όνομα «Big Choir Project» είναι η πρώτη Παγκύπρια μεγάλη χορωδία μουσικών η οποία αποτελείται από 200 περίπου φωνές επαγγελματιών μουσικών, πτυχιούχων, σπουδαστών, τραγουδιστών, μαθητών μουσικών λυκείων, σπουδαστών ωδείων και χορωδών.


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σήμερα φιλοξενούμε συνέντευξη του Μαέστρου της Big Choir Project , Νικόλα Θεράποντος,  στην πρώτη του συνέντευξη για τη χορωδία αυτή.

Νικόλα εσύ που και τι έχεις σπουδάσει και που σε βρίσκουμε επαγγελματικά αυτό το διάστημα;
Οι σπουδές μου περιλαμβάνουν πτυχίο στη μουσική εκπαίδευση καθώς και μεταπτυχιακό στις επιστήμες αγωγής, στην κατεύθυνση της μουσικής παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου ετοιμάζω και την πρόταση μου για διδακτορικό στο ερευνητικό πεδίο της χορωδιακής μουσικής. Επαγγελματικά, αυτό το διάστημα ασχολούμαι με τη διδασκαλία στο παράρτημα του Σύγχρονου Ωδείου Κύπρου στη Λάρνακα και παράλληλα διευθύνω τρία φωνητικά σύνολα σε Λάρνακα και Λευκωσία. Μια μικτή χορωδία, μια παιδική χορωδία και ένα γυναικείο φωνητικό σύνολο.

Η πρωτοποριακή ιδέα για την χορωδία αυτή των 200 μουσικών πως ξεκίνησε;
Πιστεύω στη συλλογικότητα, την πρωτοτυπία και την μεγαλειότητα των ανθρώπινων δυνατοτήτων όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι κατακλύζονται από την αγάπη για το αντικείμενό τους. Επομένως, είχα πάντα στο μυαλό μου να προσφέρω όσα μπορώ στον τομέα της μουσικής και του πολιτισμού. Πιστεύω ότι η Κύπρος μουσικά χρειάζεται κάτι πολύ μεγάλο. Νιώθω ότι έχει ωριμάσει στο μυαλό μου το όραμα αυτό και είναι καιρός να πραγματοποιηθεί.

Υπάρχει κάτι παρόμοιο στην Κύπρο; Στο εξωτερικό;
Στην Κύπρο σίγουρα δεν υπάρχει. Συγκριτικά τα μεγέθη είναι διαφορετικά και είναι λογικό στην ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα να υπάρχει παρόμοια δραστηριότητα. Προσωπικά, σκοπός μου δεν είναι να ακολουθήσω συγκεκριμένα πρότυπα, μιας και δεν είχα ποτέ μου. Σκοπός είναι να συμβάλω στην εξέλιξη των μουσικών πραγμάτων, κυρίως στον χορωδιακό τομέα που είναι και ο τομέας μου, στη χώρα μου.

Να μιλήσουμε λίγο για τη χορωδία αυτή;

Το Big Choir Project ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη Παγκύπρια μεγάλη χορωδία μουσικών. Θα αποτελείται από 200 περίπου φωνές επαγγελματιών μουσικών, πτυχιούχων, σπουδαστών, τραγουδιστών, μαθητών μουσικών λυκείων, σπουδαστών ωδείων και χορωδών. Θα ήθελα επί της ευκαιρίας να επισημάνω τη σημαντικότατη στήριξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην προσπάθεια που γίνεται και ιδιαίτερα της Δρος Νατάσας Οικονομίδου του τμήματος μουσικής του πανεπιστημίου, η οποία είναι και η επόπτης μου στις μεταπτυχιακές μου σπουδές. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα παραχωρήσει ειδική αίθουσα, όπου θα γίνονται οι συναντήσεις και οι πρόβες του συνόλου. Λόγω του μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών που συμμετέχουν, οι πρόβες δεν μπορούν να πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, επομένως σε συνεννόηση με τους καλλιτέχνες, έχουμε αποφασίσει τη διεξαγωγή των συναντήσεων μία με δύο φορές μηνιαίως. Η πρώτη επίσημη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί γύρω στα τέλη Ιουνίου, για να δοθεί η ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό να παραστούν. Ευελπιστούμε η πρώτη συναυλία του συνόλου να ανακοινωθεί και να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο. Παρόλα αυτά, προτεραιότητά μας την παρούσα στιγμή είναι η σύσταση και η ρύθμιση των λειτουργιών ενός τόσο μεγάλου συνόλου.

Πιστεύεις ότι η νεοσύστατη αυτή χορωδία με την μοναδικότητα της θα καταφέρει ίσως να διαφημίσει μουσικά την Κύπρο στο εξωτερικό;
Είμαι απόλυτα σίγουρος. Αρχικά, σκοπός μας είναι να αποτελέσει τη βιτρίνα των μουσικών δρώμενων  στην Κύπρο και να ανεβάσει το επίπεδο της μουσικής δημιουργίας εντός. Από εκεί και πέρα σκεφτείτε τριάντα διαδηλωτές σε μία πλατεία κι έπειτα σκεφτείτε 200 διαδηλωτές. Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι 200 αποτελούν την ελίτ των κυπρίων καλλιτεχνών από όλα τα είδη μουσικής.

Μετά από μια μελέτη που έχω κάνει στο διαδίκτυο η μόνη χορωδία με τόσα άτομα (200) που έχει υπάρξει και έγινε γνωστή είναι η Ρωσική Χορωδία Αλεξαντρόφ, στην οποία “μετέχουν σχεδόν 200 τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές, ιδρύθηκε το 1928 και έγινε γνωστή στις θριαμβευτικές περιοδείες της με την ονομασία “Χορωδία του Κόκκινου Στρατού”. Το ρεπερτόριό της αποτελείται από περισσότερα από 2.000 έργα: από ρωσικά δημοτικά, σοβιετικούς ύμνους, εκκλησιαστική μουσική, μέχρι και μοντέρνα ξένα τραγούδια που συνοδεύονταν από ακροβατικές χορογραφίες”.

Αλήθεια, εσείς με τι τραγούδια (είδος) σκοπεύεται να ασχοληθείτε;
Η βαρύτητα και η ιστορία τέτοιων χορωδιακών συνόλων αποτελεί ανεξάντλητη πηγή γνώσης, θαυμασμού και δέους για την παγκόσμια μουσική δράση διαχρονικά. Το ρεπερτόριο μας δεν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένο στιλ αφού ήδη διαθέτουμε μουσικούς που υπηρετούν πολλά και διαφορετικά είδη. Το γεγονός αυτό μας προσδίδει ευελιξία και ευκαιρίες να δοκιμάσουμε τα πάντα. Ελπίζουμε να ρυθμίσουμε το σύνολο έτσι ώστε να καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα μουσικών προτιμήσεων, όσον αφορά το ακροατήριο, αλλά και να αποτελεί αυτούσια δεξαμενή γνώσης που θα προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία της αλληλεπιμόρφωσης, της αλληλεπίδρασης και της δημιουργικής ποικιλοχρωμίας.

Νικόλα ως Μαέστρος και εμπνευστής της Big Choir Project, ποιο είναι το όραμα σου για τη χορωδία αυτή;
Το όραμά μου για κάθετι που δημιουργώ είναι να το δω να μένει. Όσο θα υπάρχει θα εξελίσσεται και όσο εξελίσσεται θα μεγαλώνει και θα εδραιώνεται. Προς το παρόν προσπαθώ να προχωρώ βήμα βήμα, αφού ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί ενδελεχή σχεδιασμό, προσεγμένη οργάνωση και πολλή δουλειά. Επομένως, προς το παρόν θέτουμε κοντινούς και εφικτούς στόχους. Θα ήθελα να σημειώσω ιδιαίτερα την έκπληξή μου για την απίστευτη ανταπόκριση που είδα εξ αρχής από τους καλλιτέχνες. Ένιωσα με μεγάλη ανακούφηση τη δίψα τους να δημιουργήσουν συλλογικά κάτι πολύ σπουδαίο με αγνή αγάπη για τη μουσική και δίχως σκοπιμότητες και οτιδήποτε άλλο. Η προσπάθεια συνεχίζεται και είναι εξαιρετική. Τους υπερευχαριστώ που συμμερίζονται το ίδιο όραμα με τόσο ζήλο και πίστη.