Media Story

Η κρίση… χτύπησε την πόρτα και των τηλεοπτικών καναλιών

By  | 

Σε αυτό το «νησάκι», όπως κάποιοι ονομάζουν την Κύπρο, ο ανταγωνισμός στον χώρο των MEDIA είναι πιο μεγάλος και από ότι το μέγεθος ολόκληρης της χώρας.

Γιατί το λέμε; Η κρίση … χτύπησε την πόρτα και των τηλεοπτικών καναλιών και από ότι φαίνεται γίνονται κονταρομαχίες , ποιος θα μείνει , ποιος θα φύγει.
Παρουσιαστές χάνουν τις δουλειές τους, εκπομπές κόβονται. Νέες εκπομπές ξεκινούν και άλλοι … μετακομίζουν.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η νέα σεζόν, αν και θολή, έχει δείξει τα πρώτα της δοντάκια και εμείς είμαστε εδώ για να τα μελετήσουμε.
Το 2012-2013 μπορεί να ακούγεται πως θα είναι φτηνό σε παραγωγές, ωστόσο επενδύει σε πολλά και καινούργια concept.
Η ΕΛΙΤΑ ΠΗΓΕ…ΡΙΚ..ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΚ ΠΗΡΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥ
Πρώτη πρώτη η Ελίτα Μιχαηλίδου, η παρουσιάστρια που μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να αλλάξει τρία κανάλια ( από το Sigma στο Μega και τώρα… στο ΡΙΚ) . Ένα δυνατό χαρτί για όποιο κανάλι καταφέρει να κλείσει μαζί της συμφωνία. Και αυτή την φορά το τυχερό κανάλι είναι το κρατικό ή αλλιώς το ΡΙΚ, καθώς η Ελίτα όπως δήλωσε , μετά το πέρασμα της από τα ιδιωτικά κανάλια ,θεωρεί ότι είναι η στιγμή να δώσει ότι καλύτερο έχει στο κρατικό κανάλι.
Για όσους μάλιστα, δεν το έχουν μάθει ακόμα , η Ελίτα θα βρίσκεται στο τιμόνι δυο εκπομπών. Μια απογευματινή εκπομπή και μια βραδινή.
Όσον αφορά την απογευματινή εκπομπή , η Ελίτα αποφάσισε να μην ξεφύγει από τα συνηθισμένα. Άλλωστε έχει αποδείξει πως, ότι και αν κάνει , το κάνει παρα πολύ καλά . Η εκπομπή θα ασχοληθεί με ένα μεγάλο κομμάτι μιας κοινωνικού περιεχομένου θεματολογίας, που δεν βγήκε ακόμα προς τα έξω, στο ΡΙΚ . Όπως η ίδια αναφέρει είναι μια εκπομπή που δεν αποσκοπεί μόνο σε θεαματικότητα αλλά προπαντός σε έργο, προσφορά και ποιότητα.
Θα είναι μια εκπομπή γεμάτη, μαρτυρίες επωνύμων και μη, προβλήματα με λύσεις, θέματα της καθημερινότητας, της κουλτούρα μας, αλλά και τους προβληματισμούς (έγνοιες) του απλού κόσμου. Το σίγουρο είναι ότι η απογευματινή εκπομπή της Ελίτας αρχίζει στις 24 Σεπτεμβρίου, στις 4-6 καθημερινά. Ναι …ναι…κλέβει την ώρα της Βίβιαν Κανάρη με την εκπομπή «Συν πλην» η οποία από ότι φαίνεται κόβεται οριστικά.  Η Βίβιαν από την άλλη θα επανέλθει με νέα εκπομπή.
Όσο για την βραδινή εκπομπή, η Ελίτα, σκέφτεται,  να είναι ακόμα πιο άμεση μέσα από ένα “συγνώμη, ένα ευχαριστώ” μια ανθρώπινη προσέγγιση που θα ξετυλίγει μια ιστορία που “αξίζει να λεχθεί”… Όλα αυτά βέβαια ακόμα είναι σε στάδιο συζήτησης.  Η ώρα ωστόσο έχει κλειδωθεί, καθώς η βραδινή εκπομπή της Ελίτας, μάλλον θα μεταδίδεται μια φορά την εβδομάδα, συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη στις 10 μ.μ.

 
Να σημειωθεί πως στην βραδινή ζώνη του ΡΙΚ το Σάββατο παραμένει η εκπομπή «Σάββατο κι’ Απόβραδο», όμως με μια αλλαγή. Ποια είναι αυτή; Φεύγει η Έλενα Σιακαλλή…και έρχεται…; Κανείς δεν ξέρει ακόμα, αν και έχει πέσει στο τραπέζι το όνομα της Κατερίνας Μηλιώτη.
Το πρωί , στο ΡΙΚ θα συνεχίσει να μας κρατά η Γαβριέλλα Χριστοδούλου. Η εκπομπή «Καλή σας μέρα», «μεγαλώνει» ,  και από δυόμιση ώρες , γίνεται τρίωρη.
 Παραμένοντας στο κρατικό κανάλι και σύμφωνα με το Tv Mania, o Ρολάνδος Σκέττος και ο Κωστάκης Κωνσταντίνου, «αφήνουν» τους ακροατές του Τρίτου Προγράμματος και συναντούν τους τηλεθεατές του ΡΙΚ. Με δεδομένο την επιτυχία που σημειώνει η «Αθλητική παράγκα» η διεύθυνση του κρατικού ιδρύματος, αποφάσισε να δημιουργήσει στα πρότυπα των “Πατατών” μία δεύτερη σατιρική εκπομπή που να ασχολείται αποκλειστικά με τα αθλητικά δρώμενα στην Κύπρο.
Σ’ αυτή θα λαμβάνουν μέρος Kύπριοι ηθοποιοί και αθλητικογράφοι που θα παρουσιάζουν τα νέα της στρογγυλής κυρίας μέσα από μία διαφορετική ματιά. Η εκπομπή  όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα θα προβάλλεται μία φορά την εβδομάδα .

ΑΛΛΟΥ…ΓΙΑ MEGA …ΑΛΛΟΥ
Και όταν λέμε «αλλού» , το εννοούμε, καθώς πιο θολό τοπίο δεν υπάρχει παρά μόνο στο κανάλι του Αρχαγγέλου.
Τι συμβαίνει μέσα σε αυτό το σταθμό ακόμα προσπαθούμε να το καταλάβουμε. Μετά τις εκούσιες παραιτήσεις που απαίτησε η Διεύθυνση από τους υπαλλήλους, μετά τις απολύσεις που έγιναν, μετά την παραίτηση της Γωγώς Αλεξανδρινού και το «αντίο» της Ελίτας Μιχαηλίδου… τι περιμένουν;
Δυο δυνατά χαρτιά έφυγαν από το Μεγάλο κανάλι. Η Γωγώ έδωσε την παραίτηση της, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα βρίσκεται στις τηλεοπτικές οθόνες , τουλάχιστον για το Mega. Ωστόσο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κόβεται και το «Έχεις Μέσον», η πιο πετυχημένη εκπομπή του σταθμού. Μια απόφαση που κανείς δεν γνωρίζει αν πάρθηκε πριν ή μετά την παραίτηση της Γωγώς.  
Τα ερωτήματα πολλά. Τι θα γίνει με τον Λουκά Φουρλά; Θα αναλάβει δική του εκπομπή τώρα που η Γωγώ έχει εγκαταλείψει το κανάλι; Τι θα γίνει με τη κενή ώρα που δημιουργείται με το «κόψιμο» της εκπομπής;  Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα.
Ωστόσο δεν είναι η μοναδική εκπομπή η οποία ρίχνει αυλαία. Οι τίτλοι τέλους πέφτουν και για το «Μέλι Γάλα» αφήνοντας εκτός τηλεόρασης το δίδυμο Χρίστος και Στέλλα Νικολάου. Όχι όμως και τον Βαγγέλη Ευαγγέλου, ο οποίος ανέλαβε την νέα εκπομπή «Gia Mpanaki» με την Άντρη Καραντώνη και τον Τάσο Θεοδώρου. Μπορεί η εκπομπή να μην κάνει τα τρελά νούμερα, ωστόσο η Διεύθυνση αποφάσισε να συνεχιστεί και του χρόνου, με διαφορετικό τίτλο, διαφορετικό concept και άλλη μέρα και ώρα προβολής. Ναι..μιλάμε για ριζική αλλαγή της εκπομπής. Σημασία έχει , όμως, ότι τα πρόσωπα παραμένουν τα ίδια.

Από την άλλη όπως φαίνεται η επενδυτική «απόπειρα» για την πρωινή εκπομπή «Νέα Μέρα» με παρουσιαστές τον Δημήτρη Σούγλη  και την Κατερίνα Αγαπητού , έχει ξεκινήσει να «βουλιάζει».  Έχει ακουστεί, πως το πράσινο φως θα το πάρει , μόνο εάν οι παρουσιαστές βγουν στο ψάξιμο και «γραπώσουν» κάποιο χορηγό. Βλέπετε τα έξοδα για μια παραγωγή είναι πολλά και χωρίς χορηγό , το κανάλι δεν είναι διατεθειμένο να συνεχίσει την εκπομπή.

Θα έλεγε κανείς, πως αυτά είναι εικασίες. Για τον Δημήτρη Σούγλη ακόμα τα πράγματα για την εκπομπή δεν έχουν ξεκαθαρίσει και ο ίδιος τολμά να το ανακοινώσει μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook με μια σχετική ανάρτηση η οποία αναφέρει «Εκτός απροόπτου θα τα πούμε ξανά στην εκπομπή μας ΝΕΑ ΜΕΡΑ στο ΜΕΓΑ τον προσεχή Σεπτέμβρη. Να είστε όλοι καλά! ».

Και αν νομίζετε πως όλοι είναι ανάστατοι μέσα στο κανάλι , κάνετε λάθος. Κάποιοι άλλοι συνεχίζουν ακάθεκτοι και μάλιστα με την αξία τους ( για να μην παρεξηγούμαστε). Ο λόγος για την πανέμορφη παρουσιάστρια Χριστιάνα Αριστοτέλους , η οποία δεν το κουνάει από την θέση της. Παραμένει πιστή στο κανάλι και πιστή στο ραντεβού της με τους τηλεθεατές. Η εκπομπή «Για Σένα» συνεχίζει … με νέες ιδέες , αφού ως γνωστόν η Χριστιάνα μπορεί να κρατά μια κοινή γραμμή θεματολογίας των προηγούμενων χρόνων, ωστόσο αρέσκεται στο να εμπλουτίζει την εκπομπή και με κάτι καινούργιο κάθε χρόνο. Σαν το κερασάκι στην τούρτα. Να θυμίσουμε πως η Χριστιάνα, αναλαμβάνει για ακόμα μια χρονιά και την παρουσίαση του “Dansing for you 2”.  Μπορεί όλες οι υπόλοιπες εκπομπές να κόβονται αλλά το “Dansing” και η Χριστιάνα παραμένουν ανέγγιχτα στα μελλοντικά πλάνα του σταθμού.

Όσο για την ώρα πριν την εκπομπή «Για Σένα» , κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει. Με άλλα λόγια το Mega στο παρόν στάδιο μένει με δυο εκπομπές «Για Σένα» και την παρέα του «Gia Mpanaki».  Ίσως και την εκπομπή με τον Γιώργο Ρούσσο «Το μουσικό κουτί».

Ο ΑΝΤ1 ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

Στον Αντ1 , παρότι ακούστηκε το σενάριο ότι η Κατερίνα Χριστοφίδου μετακομίζει στο Δελτίο Ειδήσεων, εμείς άλλα μάθαμε. Όχι μόνο δεν αφήνει το «Βάλε ΑΝΤ1» , αντιθέτως συνεχίζει και το εμπλουτίζει με ακόμα πιο ενδιαφέρουσα θεματολογία.

Βέβαια κάποιες εκπομπές συνεχίζουν , χωρίς  -όμως- τον ίδιο παρουσιαστή. Σύμφωνα με το Tv Mania , ήρθε το τέλος της συνεργασίας ΑΝΤ1-Μάρκου Σεφερλή. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει και το «κόψιμο» της εκπομπής  «Fast money». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι , ο ΑΝΤ1 μπορεί να επένδυσε στο χιούμορ του γνωστού ηθοποιού, τα ποσοστά τηλεθέασης  όμως δεν ανταποκρίθηκαν στις αρχικές εκτιμήσεις για διεκδίκηση της ζώνης πριν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, με αποτέλεσμα το κανάλι να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο αντικατάστασής του. Βέβαια, προς το παρόν το θέμα μπαίνει στο ψυγείο αφού η εκπομπή δεν αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο πριν από τον Ιανουάριο.

Από την άλλη στον ΑΝΤ1 ξεκίνησαν ήδη οι επενδύσεις σε κυπριακές παραγωγές όσον αφορά της τηλεοπτικές σειρές για την νέα σεζόν. Όπως έγινε γνωστό, ο Γιώργος Τσιάκκας ήδη έχει κλείσει τους ηθοποιούς για το νέο έργο που γράφει. Ο γνωστός σεναριογράφος θα προσπαθήσει να αποτυπώσει μέσα από το σενάριο του, σκηνές από τις πρώτες μέρες της εισβολής , μια σειρά που θα αγγίξει τον κόσμο.  
Ας αφήσουμε όμως τις σειρές για κάποια άλλη φορά…

ΤΟ SIGMA…ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
Ποιος να το έλεγε στην πρωινή παρέα , πως του χρόνου δεν θα ήταν ξανά μαζί; Η Διεύθυνση του σταθμού πήρε την απόφαση να μην δώσει το πράσινο φώς για την εκπομπή «Καλημέρα». Αντίθετα αύξησε την εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» , μετά την οποία θα γίνεται πάσα για την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκης στην Ελλάδα.
Πράσινο φως έχει και η εκπομπή του Ανδρέα Δητρόπουλου, με διαφορετικό ύφος, αφού στην παρέα θα προστεθούν η Δήμητρα Μακρυγιάννη και η Στέλλα Στυλιανού σε ρόλο πάνελ. Νέα σκηνικά, νέο όνομα και θεματολογία τύπου «μαγκαζίνου»  θα έχει η νέα απόπειρα του SIGMA.
Για να δούμε όλες αυτές οι τηλεοπτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν; Είναι ολοφάνερο πως τα κανάλια έχουν μπει για τα καλά στο χορό και είναι έτοιμα να χορέψουν μέχρι τελικής πτώσης. Κριτής όμως είναι ο τηλεθεατής… και αυτός έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Μην το ξεχνάμε.