Κύπρος

Δώρος Νικολάου: «Αναπολώ τις παλιές εποχές, όπου υπήρχε αγνότητα…»

By  | 

Της Νικολέτας Χρήστου

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1951. Απεφοίτησε το 1968 από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και μετέβη αμέσως στην Αθήνα για σπουδές στη Σχολή Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων, ενώ είχε κάνει εγγραφή και στη Νομική. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Δημοσιογραφική, τον Ιανουάριο του 1972 και επέστρεψε στην Κύπρο, όπου κατετάγη στην Εθνική Φρουρά από την οποία απελύθη τον Ιανουάριο του 1974.

Άρχισε η αναζήτηση εργασίας και περί τον Δεκέμβριο του 19 74 αρχίζει τη συνεργασία του στο ΡΙΚ ως συνεργάτης- εκφωνητής.

Στις αρχές του 1975 προσλαμβάνεται στην καθημερινή εφημερίδα  «Τα Νέα», στην αρχή ως Δικαστηριακός συντάκτης, στη συνέχεια συνεργάτης στο Αθλητικό, αλλά και ελεύθερος ρεπόρτερ.

Παράλληλα αυξάνονται οι συνεργασίες του με το ΡΙΚ σε πολλά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, σε απ ευθείας μεταδόσεις, έρευνες και ντοκιμαντέρ.

Το 1989 διορίζεται μόνιμος υπάλληλος στο ΡΙΚ το οποίο υπηρέτησε στο Τμήμα Ειδήσεων όπου  εξελίχθηκε σε Υπεύθυνο Σύνταξης και στην Αθλητική Υπηρεσία στην οποία διορίστηκε Προϊστάμενός της.

Αφυπηρέτησε από το ΡΙΚ το τέλος Οκτωβρίου 2014. Υπήρξε επίσης ανταποκριτής των Αθηναϊκών εφημερίδων Νέα και Βήμα καθώς και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Είναι νυμφευμένος με την Ειρήνη, το γένος Ιωάννου από τη Λευκωσία, με την οποία απέκτησε έναν γιο και μια κόρη.

Χρόνια μετά τον συναντήσαμε για να μας μιλήσει για την καθημερινότητα του αλλά και  τις αλλαγές που έγιναν στο ΡΙΚ μέσω και της δικής του παρουσίας

 

Με τι ασχολείσαι τώρα;

Με οτιδήποτε έχει σχέση για οποιαδήποτε βοήθεια μου ζητηθεί για τα τέσσερα εγγονάκια μου.Παράλληλα, όποτε μου ζητηθεί, προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην ΕΔΕΚ κυρίως σε αθλητικά θέματα, ενώ αυτό το διάστημα, μαζί με άλλους συναγωνιστές, ετοιμάζουμε ένα λεύκωμα για τα πενηντάχρονα της ΕΔΕΚ που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Υπήρξαν στιγμές που λαχτάρησες το « μικρόφωνο»;

Το μικρόφωνο το είχα σταματήσει από το 2001, όταν μετακινήθηκα στην Αθλητική Υπηρεσία και την ” οθόνη” το 2003 όταν σταματήσαμε την τηλεοπτική εκπομπή ” Στρογγύλη Τράπεζα” με την Άκη Φάντη. Ξέρεις, έχω κάνει τόσα πολλά σε ραδιόφωνο και τηλεόραση που έχω “χορτάσει” το «γυαλί», ή και την προβολή. Και, πίστεψέ με, δεν έβγαινα στην τηλεόραση, ή το ραδιόφωνο για να με δουν, ή να με ακούσουν, αλλά για να κάνω τη δουλειά μου.

Τώρα τα πράγματα νομίζω είναι αρκετά διαφορετικά, υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , στα οποία κυριαρχεί το Σταρ Σύστεμ, είναι οι σατιρικές εκπομπές οι οποίες πρέπει να γεμίσουν με θέματα, είναι οι απογευματινές εκπομπές που εκτυλίχθηκαν σε κουτσομπόλες της γειτονιάς και πολλά άλλα. Ακόμα και οι ειδήσεις, τολμώ να ισχυριστώ, μπαίνουν στο ρυθμό του show  και του εντυπωσιασμού. Με αυτή την έννοια, βεβαίως και αναπολώ τις παλιές εποχές, όπου υπήρχε αγνότητα και όχι σκοπιμότητα στο οτιδήποτε κάναμε.

Θυμούμαι στο ΡΙΚ παλιά, όταν γινόταν ένα λάθος, διεξαγόταν έρευνα και αποδίδονταν ευθύνες.

Τώρα ούτε Γ στη βαθμολογία δεν μπορείς να βάλεις, γιατί σου κατεβαίνει η πανίσχυρη Συντεχνία και ζητά εξηγήσεις για το μέλος της. Δεν υποστηρίζω ότι στην εποχή μου τα πράγματα ήταν τέλεια. Το ΡΙΚ ήταν μονοπώλιο και ό,τι σου έδινε, ήσουν υποχρεωμένος να το πάρεις, δεν είχες επιλογές.

Αλλά υπήρχαν αρκετά αξιόλογα θέματα με επίκεντρο τον πολιτισμό, την Ιστορία  και την κουλτούρα του τόπου και πολλά άλλα, τα οποία προβάλλονταν με αγάπη και ειλικρίνεια.

 

Ποιες αλλαγές έγιναν στο Ρικ μέσα από την δική σας πορεία στο ραδιοφωνικό ίδρυμα;

Τον Μάρτιο του 2001 μου έγινε πρόταση από τον τότε Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ  Αντώνη Δράκο να μετακινηθώ Προϊστάμενος στην Αθλητική Υπηρεσία.

Συζητούσαμε πάρα πολλά μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, οπότε αποδέχθηκα την πρόταση. Είχαμε αποφασίσει να γίνει το ΡΙΚ 2 αμιγές αθλητικό κανάλι. Προστρέξαμε σε πάρα πολλές πηγές για  προμήθεια αθλητικού υλικού, παρ’ όλο που τα τηλεοπτικά ποδοσφαιρικά δικαιώματα τα είχε τότε η Λουμιέρ, προτείναμε στην Ομόνοια και το ΑΠΟΕΛ να πάρει το ΡΙΚ τα αποκλειστικά τους δικαιώματα και να δώσει περισσότερο διαφημιστικό χρόνο στους επίσημους χορηγούς των δύο σωματείων.

Αρνήθηκαν, λέγοντάς μας ότι δεσμεύονταν με συμβόλαιο με την Λουμιέρ, παρόλο που η πρόταση μας αφορούσε μετά τη λήξη του συμβολαίου τους.

Είχαμε αρχίσει να μελετούμε το ενδεχόμενο δημιουργίας Αθλητικού Ραδιοφώνου, οι συζητήσεις για το οποίο συνεχίζονταν και μετά την αποχώρηση του Α. Δράκου από το ΡΙΚ.

Φυσικά δεν ήταν εύκολο να έχεις πολιτικό προϊστάμενο του ΡΙΚ τον Σωκράτη Χάσικο και να δημιουργήσεις αθλητικό ραδιόφωνο…. Στο διάστημα της υπηρεσίας μου στο Αθλητικό, για περίπου δύο χρόνια είχαμε κάθε βράδυ ζωντανό τηλεοπτικό αθλητικό πρόγραμμα και καθημερινά αθλητικά ραδιοφωνικά προγράμματα από το Πρώτο και το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ενώ καθιερώσαμε και την πετυχημένη  Αθλητική Παράγκα.

Σε κάποιο διάστημα κατηγορηθήκαμε ότι διαθέταμε την πολυπληθέστερη αθλητική υπηρεσία από όλα τα μέσα Ενημέρωσης. Χωρίς να μπουν στον κόπο να εξετάσουν τι έκανε ο κάθε ένας στην Υπηρεσία.

Δυστυχώς αυτές οι κατηγορίες προήρχοντο και από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ.

Η δική μου απάντηση στις “κατηγορίες”, ήταν ότι μόνο με τη σκληρή εργασία και την παραγωγή προγραμμάτων θα κλείσουμε τα στόματα.

Θα θυμάστε ασφαλώς το «Αθλητικό Ρετρό», τα προγράμματα για τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, που αρκετά κανάλια προσπάθησαν να μιμηθούν, τα Αθλητικά βραβεία του ΡΙΚ, τις πάμπολλες απ ευθείας μεταδόσεις διεθνών αθλητικών γεγονότων μείζονος σημασίας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελλο, τα αποκλειστικά δικαιώματα του οποίου έχω κλείσει προσωπικά για το ΡΙΚ και την Κύπρο μέχρι και το 2022 που θα γίνει στο Κατάρ και ασφαλώς τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων της Εθνικής Κύπρου, για τις οποίες φτύσαμε αίμα μέχρι να τα καταφέρουμε.

Θα μπορούσα να σου  μιλώ για ώρες για όλα αυτά, αλλά γνωρίζω ότι είμαι παρελθόν.

Για άλλους θετικό και για άλλους όχι. Αφήνω τους νέους ανθρώπους και συνεργάτες του Αθλητικού, να προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες με το δικό τους τρόπο, με αγάπη, ειλικρίνεια, εντιμότητα και αντικειμενικότητα. Στοιχεία, τα οποία εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα στην Αθλητική Υπηρεσία και στο ΡΙΚ γενικότερα.

Τους σκέφτομαι όλους, όσο μπορώ τους παρακολουθώ, χωρίς να επεμβαίνω, χαίρομαι  με  τις επιτυχίες και στενοχωριέμαι από τα λάθη που κάπου γίνονται.

Εμείς δεν κάναμε λάθη;

Ποιους συναδέλφους ξεχωρίζεις και γιατί;

Ο αείμνηστος Αντρέας Γεωργιάδης ήταν ένα τεράστιο κεφάλαιο για το ΡΙΚ.

Πρόσφερε όσο λίγοι, καθιέρωσε τις αθλητικές μεταδόσεις, έβαλε όλα τα αθλήματα στα σπίτια μας και ήταν για μένα ένας από τους μεγάλους δασκάλους στο Αθλητικό ρεπορτάζ.

Πιστεύω ότι τόσο τον Αντρέα όσο και άλλους αξιόλογους συνεργάτες του, το ΡΙΚ πρέπει σε κάποια στιγμή να τους τιμήσει με μια εκδήλωση ή κάτι άλλο, είμαι σίγουρος ότι θα βρουν τον τρόπο…..

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μέλλον του κυπριακού ποδοσφαίρου ;

Να σου πω πως είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού. Πάντοτε υπήρχαν προβλήματα, αλλά οι άνθρωποι έβρισκαν τρόπους να τα ξεπεράσουν. Το ίδιο πιστεύω και τώρα.

Θέλω ωστόσο να εκφράσω  και δημόσια τις ευχαριστίες μου που ύστερα από τόσα χρόνια μου έδωσες την ευκαιρία να τα πούμε.

 

Εμείς σας ευχαριστούμε  θερμά για το χρόνο και για τα όσα μοιραστήκατε μαζί μας.