Celebrities

Helena Panayi: Άφησε την Κύπρο για τη Νέα Υόρκη και μας μιλά αποκλειστικά για το μεγάλο βήμα στην καριέρα της

By  | 

Η Helena Panayi μας μιλάει για την μεγάλη απόφαση να καταφύγει στην Νέα Υόρκη για να κυνηγήσει τα όνειρα της. Η Κύπρια τραγουδίστρια αποκαλύπτει τι την κρατούσε πίσω σε αυτή της την απόφαση, αλλά και ποια ήταν μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε που ίσως της στοίχιζε και την καριέρα της. 

Πως αποφάσισες να ακολουθήσεις το τραγούδι; Είναι κάτι που ονειρευόσουν από μικρή ή εξελίχθηκε στην πορεία;

Έχω την εντύπωση ότι γεννήθηκα γ αυτό, δεν το ονειρευόμουν , μόλις μίλησα τραγουδούσα, ήξερα από μωρό ότι αυτό θα έκανα.

Πως ξεκίνησες; Ποια ήταν τα βήματα που ακολούθησες επαγγελματικά από την αρχή μέχρι σήμερα;

Στην ηλικία των 7 χρόνων άρχισα μαθήματα φωνητικής, βιολιού και πιάνου, στα 13 ξεκίνησα την κλασσική μουσική και την όπερα. Είχα λάβει μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς τραγουδιού όπου είχα πάρει και το πρώτο βραβείο. Στα 18 μου χρόνια πήγα στο Boston berklee college of music όπου έμεινα για 2 χρόνια και μετά γύρισα στην Αθήνα κάνοντας συνεργασίες με κορυφαία ονόματα του χώρου. Επίσης εκείνο το διάστημα ήμουν και προτεινόμενη για την Eurovision Ελλάδας. Στην συνέχεια επέλεξα να έρθω στην Κύπρο και ξεκίνησα να τραγουδώ σε διάφορα μαγαζιά με σπουδαίους ανθρώπους και τραγουδιστές. Τώρα βρίσκομαι στην Νέα Υόρκη και ταυτόχρονα κάνω κάποιες δουλειές στην Πολωνία.

Η μέχρι τώρα πορεία σου στο χώρο ήταν ομαλή ή υπήρχαν δυσκολίες;

Καμία πορεία δεν είναι ομαλή ούτε εύκολη, τίποτα δεν μας χαρίζεται και δεν μας δίνετε έτοιμο στο πιάτο, αν έλεγα ότι δεν είχα και δυσκολίες θα ήταν ψέμα. Σε αυτό το χώρο φυσικά υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Όταν είσαι τραγουδιστής δεν είναι τίποτα εξασφαλισμένο, ξέρεις πως κάθε χρόνο πρέπει να ετοιμαστείς ξανά για κάποιο άλλο νέο χώρο και διαφορετικούς συνεργάτες. Συνεχώς πρέπει να ανανεώνεσαι, πολλές φορές μπορεί να απογοητεύεσαι γιατί μπορεί να σου δώσουν ρεπερτόριο που δεν σου ταιριάζει καθόλου ή που δεν σου αρέσει. Παρόλα αυτά είσαι αναγκασμένος να ακολουθείς γιατί αυτά είναι που θέλει ο κόσμος.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη περίοδος στην καριέρα σου; 

Η πιο δύσκολη περίοδος μου ήταν μετά από το ατύχημα που είχα με την πτώση από το άλογο και έκανα επέμβαση σπονδυλοδεσίας. Για τουλάχιστο 2 χρόνια είχα τρομερούς πόνους ενώ τραγουδούσα αλλά δεν το έβαζα κάτω, γιατί αν σταματούσα αυτό θα σήμαινε και το τέλος της καριέρας μου.

Έχεις κάνει αρκετές συνεργασίες. Υπάρχει κάτι που ξεχωρίζεις στην καριέρα σου μέχρι στιγμής;

Όλες οι συνεργασίες μου ήταν όμορφες, από όλους πήρα κάτι που μου είναι χρήσιμο μέχρι και τώρα.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο σε αυτή τη δουλειά;

Η επικοινωνία που έχω με τον κόσμο και γενικά όταν τραγουδώ νιώθω να βρίσκομαι στον δικό μου όμορφο κόσμο.

 

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σου και ποιοι άνθρωποι αποτελούν πηγή έμπνευσης σου;
Επιρροές είχα και έχω από πολλά μουσικά ακούσματα. Γενικά αγαπώ όλα τα είδη καλής μουσικής και ακούω από Όπερα μέχρι και Heavy metal.

Ο χώρος της μουσικής βιομηχανίας στην Κύπρο είναι ελλιπής; Πιστεύεις υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης της;

Στην Κύπρο αντιθέτως υπάρχουν πολλά σπουδαία ταλέντα, τραγουδιστές ,συνθέτες και μουσικοί όμως δυστυχώς ο τόπος και ο χώρος είναι μικρός , δεν είναι εύκολο να αναπτυχθεί μια μουσική βιομηχανία με λίγο πληθυσμό.

Πως πήρες την απόφαση να καταφύγεις στο εξωτερικό;
Πάντα πίστευα ότι θα έφευγα , το είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου απλά περίμενα την κατάλληλη στιγμή .

Γιατί τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να το κάνεις; Τι σε κρατούσε πίσω το προηγούμενο διάστημα;

Νομίζω για όλα όσα μας συμβαίνουν υπάρχει λόγος. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχαν εμπόδια, όταν θέλουμε κάτι μπορούμε να ξεπεράσουμε το οτιδήποτε. Ίσως δεν ήμουν έτοιμη, μπορεί να έπρεπε να μεγαλώσω και να ωριμάσω. Όταν είναι η κατάλληλη στιγμή και νιώθεις ότι είσαι έτοιμος σου έρχονται όλα με τέτοιο τρόπο που είναι σαν να σου ανοίγετε ο δρόμος διάπλατα μπροστά σου, παίρνεις τόση δύναμη που όσες φοβίες και ανασφάλειες είχες χάνονται.

Υπήρξαν δισταγμοί ή φοβίες για το άγνωστο;

Δισταγμοί όχι γιατί όπως σας είπα και πιο πάνω το περίμενα με ενθουσιασμό, το άγνωστο με εκστασιάζει όσο και να με φοβίζει είναι κάτι που με κάνει να νιώθω πιο ζωντανή, είναι αυτό που συνειδητοποιείς ότι η ζωή σου και το μέλλον σου είναι στα δικά σου χέρια και θα παλέψεις για αυτά που θέλεις, τώρα που θα με βγάλει το άγνωστο κάνεις δεν ξέρει.

Πως είναι η ζωή σου αυτή την στιγμή στη Νέα Υόρκη;

Μέχρι στιγμής καλύτερα απ ότι περίμενα.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αφήνεις την χώρα σου και να αρχίζεις από την αρχή. Τι δυσκολίες αντιμετωπίζεις;

Για μένα αυτό δεν είναι η αρχή αλλά η συνέχεια, σίγουρα μου λείπει ο τόπος μου και οι άνθρωποι που αγαπώ. “Πάσα αρχή δυσκολία ” είναι μέχρι να πάρω νομίζω κάποιες αποφάσεις.

Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο αυτό το διάστημα;

Ναι , εδώ είναι όλα καινούργια και είμαι ευχαριστημένη με ότι μου προέκυψε μέχρι τώρα.

Τι σου δίδαξε η μέχρι σήμερα πορεία σου στο τραγούδι;
Ότι όλα εξαρτώνται από το πόσο εγώ αγαπώ αυτό που κάνω.

Τι θα συμβούλευες νέους που αγαπούν το τραγούδι και θέλουν να το ακολουθήσουν επαγγελματικά;

Νομίζω δεν είμαι η κατάλληλη ακόμα να δώσω συμβουλές γιατί εγώ ακόμα έχω πολλά να μάθω, το μόνο που έχω να τους πω είναι να κάνουν αυτό που όλοι ξέρουμε, να ακολουθήσουν την καρδιά τους και να παλέψουν για τα όνειρα τους.

Επαγγελματικά αλλά και προσωπικά ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

Οι στόχοι μου δεν είναι να καταφέρω τα μεγάλα και τα άπιαστα , αλλά να καταφέρω αυτάπου θα επιλέξω να κάνω να είναι τα σωστά, να είναι αυτά που αγαπώ και θα με κάνουν ευτυχισμένη.