Συνεντεύξεις

Άντρεα Νικολάου: Η Κύπρια χορεύτρια που γίνεται πηγή έμπνευσης μέσα απο τα βιώματα της

By  | 

Πρόκειται για μια γυναίκα που για να καταφέρει να φτάσει στους στόχους της πάλεψε από μικρό παιδί. Η Άντρεα Νικολάου μας εξομολογείτε τις δυσκολίες που πέρασε από την παιδική της ηλικία μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα για αυτή. Η δύναμη της, η επιμονή, και η υπομονή της γίνεται πηγή έμπνευσης για όλους μας. 

Άντρεα μου πώς επέλεξες να ασχοληθείς με τον χορό επαγγελματικά;

Όπως όλες οι μαμάδες, έτσι και η δική μου με έστειλε μπαλέτο, μοντέρνους χορούς και κυπριακούς/ελληνικούς παραδοσιακούς. Ήμουν αγοροκόριτσο όμως, και δεν είχα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την κατεύθυνση. Μεγαλώνοντας έβαζα συνεχώς βάρος, ενώ παράλληλα ήταν και η εφηβεία, γι’ αυτό συνέχιζα τον χορό. Ήταν ο τρόπος έκφρασης, ξεσπάσματος, εκτόνωσης. Εκείνη την περίοδο στα 13 μου χρόνια περίπου ήρθα σε επαφή με τον αθλητικό και κοινωνικό χορό, γνωστό και ως Latin, και κάπως έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο επαγγελματικά. Είχα αρκετές ώρες προπόνησης γιατί ετοιμαζόμασταν για αγώνες Παγκύπρια, αλλά και στο εξωτερικό. Λόγω του ανταγωνιστικού, του αγωνιστικού κομματιού αλλά και το performance αυτού του όμορφου ταξιδιού που έκανα σε κάθε αγώνα με έκανε να δυναμώσω σαν χαρακτήρας να μην τα βάζω κάτω, να μην τα παρατάω εύκολα και έτσι έγινε η μεγάλη αγάπη της ζωής μου.

Στην σκηνή και γενικά στο παρκέ νιώθω ότι μεταμορφώνομαι σαν χαμαιλέοντας.

14355962_10210498937454755_1410389289_n

Πιστεύεις πως για να είσαι χορεύτρια πρέπει να έχεις το ταλέντο εκ φύσεως ή είναι κάτι που αν το αγαπάς και το κυνηγήσεις μπορείς να το πετύχεις;

Κατά την δική μου άποψη πιστεύω πως είναι ένας συνδυασμός των δύο, όμως πολύ σημαντικό συστατικό της επιτυχίας σε αυτό τον χώρο είναι οι πολλές ώρες σκληρής δουλειάς, η επιμονή και υπομονή, η πειθαρχεία και σίγουρα να το κάνεις με αγάπη. Για παράδειγμα εγώ δεν είχα ούτε την τέλεια τεχνική, ούτε αρκετά ευλύγιστο κορμί και δεν ήμουν φυσικό  ταλέντο από μικρή.

Χρειάστηκαν πολλές θυσίες για να φτάσω εκεί που ήθελα.

Ακούμε πολλές φορές την φράση πως ο χορός ενεργά σαν θεραπευτικό πιστεύεις είναι ένα φάρμακο της ψυχής;

Ναι πιστεύω πως ο χορός είναι φάρμακο ψυχής. Ο συνδυασμός της κίνησης του σώματος με την μουσική σε συνεπαίρνει, ήρεμα και αφήνει το μυαλό ελεύθερο. Είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος έκφρασης. Από μικρούς μέχρι μεγάλους, ο χορός δεν έχει ηλικία. 

“Dance is the hidden language of the soul of the body”. Ο χορός είναι η κρυμμένη γλώσσα της ψυχής και του στόματος -Martha Graham-14355942_10210498954135172_898103366_n

Ποια εμπόδια βρήκες στην επαγγελματική σου πορεία;

Ο τομέας που επέλεξα να ακολουθήσω δεν είναι και ο πιο εύκολος. Στο δρόμο της επαγγελματικής μου πορείας αποφάσισα να μην τα βλέπω σαν εμπόδια αλλά περιστατικά τα οποία έρχονται στο δρόμο μου για να με δυναμώσουν, να μάθω από αυτά και να προχωρώ κοιτάζοντας πάντα την θετική πλευρά. Το βάρος μου ήταν ένα θέμα το οποίο με έριχνε για πολλά χρόνια αλλά δεν το άφησα να με σταματήσει από αυτό που αγαπούσα. Ακόμα ένα δύσκολο κομμάτι που αντιμετώπισα ήταν ο ρατσισμός στις σπουδές μου στο εξωτερικό όμως το πάλεψα για να μην με επηρεάσει. Όταν ήρθα Κύπρο και ξεκίνησα να εργάζομαι πλέον επαγγελματικά σαν δασκάλα χορού, ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα που έβαλα με τον εαυτό μου για να καταφέρω να χτίσω ένα αξιοπρεπές όνομα στο χορό και να αντιπροσωπεύω αντάξια τις σχολές που διδάσκω. Χαίρομε όμως για συνεργασίες που απέκτησα στην πορεία και με προστάτευσαν, εκτίμησαν ιδιαίτερα το άτομο και την δουλειά μου και πάντα είναι δίπλα μου και με συμβουλεύουν.

Ο χορός απαιτεί αρκετές ώρες δουλειάς αλλά και σωματικό πόνο; Εσύ πως τα αντιμετωπίζεις;

Η αλήθεια είναι ότι απαιτούνται αρκετές ώρες δουλειάς, θυσίες και σωματικός πόνος, όμως όταν αγαπάς κάτι δεν το αντιμετωπίζεις σαν δουλειά, ούτε είναι δεδομένα για τα οποία θα σταματούσα τον χορό “τα αγαθά κόποις κτώνται”. Ο σωματικός πόνος είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις εύκολα λόγο πολλών ωρών εξάσκησης. Όπως οι αθλητές, έτσι και οι χορευτές ακολουθούν ένα πρόγραμμα με τις κατάλληλες θεραπείες/ αποθεραπείες ξεκούρασης, ενδυνάμωση για αποφυγή τραυματισμών.

14355834_10210498937534757_492582594_n

Πιστεύεις πως η τέχνη του χορού στην Κύπρο είναι ελλιπής σε σχέση με το εξωτερικό; 

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που όταν το αναλύουμε δεν τελειώνει ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε να κάνουμε μια μικρή πρόοδο σε κάποιους τομείς. Έχουμε πολύ δρόμο δυστυχώς. Υπάρχουν απίστευτα ταλέντα στην χώρα μας από τραγουδιστές, χορευτές, ηθοποιούς κλπ, που για να ανελιχθούν ή να εξελιχθούν επαγγελματικά πρέπει να ζουν στο εξωτερικό. Δίνουμε βαρύτητα σε άλλους τομείς και υποτιμούμε πολύ τις τέχνες. Σίγουρα ένας παράγοντας που επηρεάζει είναι η οικονομική κρίση.

Υπάρχουν προοπτικές να εξελιχτούμε σε αυτό τον τομέα;

Προοπτικές να εξελιχτούμε υπάρχουν αρκεί να τις κυνηγήσουμε. Από μόνοι μας οπισθοδρομούμε και δεν δίνουμε βάρος σε νέες ευκαιρίας και γενικά στον χορό της τέχνης και του θεάματος, Πόσοι Κύπριοι έχουν κάνει λαμπρές καριέρες στο εξωτερικό;

14365230_10210498937574758_144067192_n

Οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις σε απασχολούν; Το ρωτώ διότι φαντάζομαι ότι η τέχνη σου αλληλεπιδρά με την πραγματικότητα βιωμένη στο παρόν. Η τέχνη κατά τη γνώμη σου πρέπει να χρησιμοποιείται για την έκφραση πολιτικών και κοινωνικών νοημάτων ή πρέπει να παραμένει αμέτοχη;

Οι κοινωνικοποιημένες εξελίξεις σε ένα κράτος ή μια κοινωνία μπορούν να αλλάξουν και να φέρουν νέα δεδομένα και η τέχνη μπορεί να επηρεάσει και να επηρεαστεί από αυτά τα δεδομένα. Μπορεί να μην παρακολουθώ στενά, όμως φροντίζω να ενημερώνουμε για τις εξελίξεις  της χώρας μου.

Ξεχωρίζεις κάποια από τις δουλειές που έχεις κάνει μέχρι στιγμής;

Δεν ξεχωρίζω κάποια δουλειά συγκεκριμένα γιατί η κάθε μία από αυτές είναι εξίσου σημαντική για μένα. Από τη στιγμή που αποφασίζω να λάβω μέρος σε οποιαδήποτε project, event, show ή παράσταση πάντα αφοσιώνομαι και είμαι συγκεντρωμένη για ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Σε έχουμε δει και σε τηλεοπτικό show. Είναι κάτι κατά την γνώμη σου που χρειάζεται ένας καλλιτέχνης για την προβολή του; Η έκθεση του δηλαδή τηλεοπτικά;

Ο πρωταρχικός λόγος που συμμετείχα στο τηλεοπτικό show DanSing For You και μάλιστα για δύο χρόνια ήταν επειδή ήθελα και εγώ να συνεισφέρω με τον δικό μου τρόπο γιατί ήταν καθαρά φιλανθρωπικό. Τώρα επειδή η τηλεόραση ΜΜΕ και τα social media είναι μέρος της ζωής μας θέλοντας και μη τα παρακολουθούμε, έτσι παρουσιάζοντας την δουλειά μας σίγουρα κινείς το ενδιαφέρον στα άτομα του χορού και κάνεις καινούργιες γνωριμίες, εμπειρίες, αλλά σου ανοίγονται και νέες προοπτικές για δουλειά.

Αν δεχόσουν κάποια πρόταση σε κάποιο άλλο ρόλο τηλεοπτικά (πχ παρουσιάστρια,σε πάνελ,κλπ) θα το έκανες;

Δεν είναι η αρμοδιότητα μου και δεν μου αρέσει να μπαίνω σε ξένα χωράφια. Σίγουρα είναι μια ενδιαφέρον πρόκληση-πρόταση για κάτι καινούργιο αλλά δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει αυτή την στιγμή.

12380254_10210498953975168_350206253_n

Αυτή την περίοδο που σε βρίσκουμε;

Τα επαγγελματικά μου σχέδια αυτή την περίοδο είναι στις σχολές που εργάζομαι και μια όμορφη νέα συνεργασία. Θα λάβω μέρος στο παιδικό musical “Ωραία κοιμωμένη” σε σκηνοθεσία Χρίστου Νικολάου, χορογραφίες Αντιγόνης Τασουρή που ανεβάζει το θέατρο “Λέξη” του Γιώργου Τσιάκκα. Πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου ενώ οι παραστάσεις μας θα κρατήσουν μέχρι 11 Δεκεμβρίου κάθε Σάββατο στις 16:00 και Κυριακή στις 11:00 στο θέατρο Λατσιών.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου επαγγελματικά αλλά και προσωπικά;

Προσωπικά είμαι πάρα πολύ καλά και χαίρομαι την κάθε στιγμή. Επαγγελματικά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη και ικανοποιημένη με τις συνεργασίες που απέκτησα. Μ’ αρέσει να κάνω όνειρα, να έχω ψηλούς στόχους και φιλοδοξίες για το μέλλον όμως προτιμώ να κάνω αργά και σταθερά βήματα